Holo Joga | Yoga Studio

Holo Joga

twitter facebook

Joga koju ćete odmah zavoleti i zauvek voleti

„Kada shvatimo da ono prema čemu napredujemo nije neki fizički oblik (ili asana) već unutrašnje prepoznavanje istine ko smo mi stvarno, tada se više nećemo osećati neuspešno ako ne možemo da postignemo zahtevne poze. ‘Napredna’ praksa je bilo koji pokret koji nas dovodi bliže prepoznavanju našeg istinskog sopstva.“ – Donna Farhi

Primećujete li da ste umorni od bombastičnih obećanja šta će vam sve joga doneti samo ako sledite određenog učitelja ili sistem joge? Da li ste voljni da dovedete u pitanje svoja uverenja o jogi koja ste verovatno usvojili kao istinu? Pitate li se nekad koji je to put u moru puteva koji treba da sledite?

Ako je odgovor da, onda ste na pravom mestu.

Dobro došli u jogu, u proces sazrevanja koji se ne razlikuje od životnog procesa, ali je neuporedivo brži i bezbolniji.

Verovatno često slušate hvale kako joga može mnogo toga dobrog da vam donese, pa čak i prosvetljenje. O jogi obično se govori u terminima pozitivne promene, ili o tome kakva vas sve ostvarenja čekaju, a gotovo nikada o ograničavajućim faktorima. Da li ste primetili da joga ne deluje u većini slučajeva kada je u pitanju trajna promena percepcije realnosti? To je zato što su stvarne mogućnosti joge vrlo ograničene kada se ona svede na puko fizičko, terapeutsko, sportsko, mistično, ovakvo ili onakvo sredstvo na putu od problematične tačke A do oslobađajuće tačke B.

Kako onda treba da tretirate jogu? Kao vrhunsku vrednost.

Jer, kada na jogu gledate kao na posebnu priliku da budete radoznalo prisutni u centru neposrednog zbivanja, kako unutrašnjeg tako i spoljašnjeg – ona poprima jedan daleko realniji i širi kontekst. Joga doslovno postaje život, i život postaje joga.

Sjajno je da vas ona suštinski vodi upravo tu gde ste, u ovde/sada – jedinu realnost gde se sve dešava.

Možda se pitate kakav je smisao u tome da budem i ostanem na mestu na kojem se trenutno nalazim, kada upravo želim promenu, želim da stignem na neko drugo, obećavajuće mesto? Zar nije cilj joge u samopoboljšanju i stizanju na idealnu destinaciju na kojoj me čeka preobražaj, ispunjenje, mir, prosvetljenje? I, da, joga koju ću odmah zavoleti i zauvek voleti.

Praksa joge pomoći će vam da kroz sopstveno iskustvo shvatite sledeće:

  • Najuzbudljivije, najsigurnije i najmoćnije mesto je svakako ovaj trenutak, ili ovde/sada.
  • Dublje istine o jogi ne leže u oblasti vašeg ličnog ili spiritualnog progresa, već u prirodi i kvalitetu vašeg svakodnevnog odnosa sa ovim trenutkom – što uključuje vas, druge i celokupan život.
  • Poenta prakse joge leži u svesnoj nameri da se otvarate prema neposrednom uviđanju i usklađivanju, a ne u težnji ka budućem dostizanju nekog fiktivnog stanja.
  • Vežbanju joge treba da pristupite kao beba igri, nevinog, fleksibilnog i otvorenog uma, i da primenjujete način vežbanja koji ne remeti: harmoničnu oscilaciju disanja kroz celo telo, skladan odnos sa zemljom, gravitacijom, prostorom i univerzalnim energetskim ritmovima, integritet kičme, vašu jedinstvenu konstituciju, životno doba, temperament i trenutne psihofizičke potrebe.
  • Esencija joge kompletno je sadržana u samom vežbanju i najobičnijem življenju, a ne u budućim rezultatima.

Tada ćete uvideti šire implikacije koje prevazilaze vašu individualnu priču, i samim tim ćete biti spremni da praktikujete na jedan daleko smisleniji i svrsihodniji način, koji će učiniti da joga bude realna poput daha i osećaja uzemljenja.

Takvu jogu ćete nesumnjivo uvek voleti zato što će odgovarati vašim stvarnim, trenutnim i budućim, esencijalnim potrebama.

Da biste kroz praksu ispunili esencijalnu svrhu joge, neophodno je ispunjenje sledećih ključnih faktora:
– Stavljanje joge u realnu prspektivu
– Uživanje
– Kreativnost
– Dublje prepuštanje
– Življenje joge

Sve ovo jogu čini kompletnom. Otud reč Holo u samom nazivu joge.

STAVLJANJE JOGE U REALNU PERSPEKTIVU

Ovo je prvi i najvažniji korak koji vam omogućava da vidite jogu u sveobuhvatnom kontekstu. Ovaj suštinski važan aspekt, za razliku od asana, nevidljiv je, baš kao i slon iz drevne parabole u kojoj slepci pokušavaju da daju opis slona na osnovu samo jednog njegovog dela. Baš zbog toga se često dešava da ga totalno previdite, a pogotovo ako ste usmereni na buduća postignuća.

Ono što je najvažnije nije to što se dešava, ili će se desiti, kao rezultat vašeg napora, već svesnost prisustva ili unutrašnje tišine odakle sve dolazi i gde se sve na kraju vraća. Ako čežnjivo gledate ka cilju, to očito govori da ste jogu stavili u buduću umesto u realnu, sada/ovde, perspektivu.

Najlakše je da mislite i verujete da je jogička perspektiva usmerena na očekivanje da se u budućnosti desi sve to što mislite da se ne dešava sada i ovde. Međutim, kada stavite jogu u realnu perspektivu, pored toga što ćete izbeći zamku “guranja danas u sutra”, više je nećete videti i doživljavati kao tamo neku tuđu jogu, hinduističku ili američku.

Bez obzira kojem stilu joga pripadala, to će biti krajnje intimna i sveta igra vašeg telo-uma.

UŽIVANJE

Jedan od ključnih ciljeva joge je da se ponovo povežete i uspostavite u stanju uživanja kao nekada kad ste bili mali. Zašto? Zato što tako najlakše i najbrže stižete do nasmejanog i entuzijastičnog kvaliteta vašeg bića, kao i činjenice da se život uvek i jedino dešava sada/ovde i da ste vi taj život.

Kada u kontekstu uživanja vežbate jogu, umesto u kontekstu borbe i osećaja da vam nešto fali, moći ćete i želećete da se uspostavite u realnu perspektivu i u čitavom životu, a ne samo za vreme joga prakse.

Kao što vidite, uživanje nije rezultat mukotrpnog ulaganja znoja na joga prostirci. Ono ne zavisi, na svu sreću, od vaše sposobnosti da izvedete zahtevne poze sa matematičkom preciznošću, kao što se teži u nekim sistemima, ali zato i te kako zavisi sa kojim unutrašnjim stavom, kvalitetom prisustva i napora pristupate jogi.

KREATIVNOST

Tamo gde je realna perspektiva, tamo su i realno uživanje, strast i kreativnost. Kreativnost je sukcesivan prirodni pokret kreativne sile (prane) u svom samoizražavanju kroz vas, baš kao i kroz prirodu. Kreativnost u jogi se ne odnosi na to šta radite, već kako to radite i sa kojim unutrašnjim stavom.

Stoga, kreativnost proizilazi iz otvorenog i fleksibilnog uma, što je suprotnost vežbanju u kome je sve unapred zacrtano. Kada ste kreativni, potpuno ste prisutni u stanju jednostavnog, radoznalog, relaksiranog i zadovoljnog uma. To je stanje u kome niste zavisni od tračnica tradicionalnih ili modernih sistema.

Da bi kreativnost mogla da procveta na vašoj joga prostirci, kao i u životu, umesto sa umom koji je uslovljen kroz hvatanje za akumulirano znanje – tj. poznato, treba da naučite da se uskladite sa dimenzijom otvorenog ili prirodnog uma – unutrašnjom tišinom.

DUBLJE PREPUŠTANJE

Ovo je tačka u kojoj se stvarno lome koplja. Dublje prepuštanje osim što je balans držanju ili kontroli, isto tako čini da joga teče, i omogućava vam da dublje sagledate gde ste, šta ste i šta (ne) treba da radite, što i jeste cilj joge.

Dublje prepuštanje je ključni kriterijum da li će joga delovati transformativno ili ne.

Najlakše je doći na joga prostirku s namerom da dovedete stvari u red uz pomoć kontrole, tj. sile, a najteže je svakako (o)pustiti se, pa to bilo i delić sekunde.

Odgovor zašto je tako, nije težak. Ako se dublje prepustite sve bi moglo da se raspadne u paramparčad, i tek tad nećete uspeti da ostvarite sve to u šta verujete. To je ono što vam strah govori. Otud, dublje prepuštanje je vrlo kritično jer neizostavno uključuje suočavanje sa duboko ukorenjenim strahovima, između ostalog.

Bez obzira što instinktivno i intuitivno znate da je upravo to ono što će učiniti da se pokrene progresivni proces promene, dublje puštanje je nesumnjivo poslednja stvar u životu koju ćete reskirati da dopustite sebi. A opet, baš je to mesto na kome klupko uslovljenog uma počinje da se raspetljava. To je ta dimenzija u kojoj su istinska meditacija i sloboda mogući.

Jednom rečju, tu joga (ili poza) tek počinje.

ŽIVLJENJE JOGE

Življenje joge započinje na joga prostirci. To je mesto gde sabirate pažnju i posvećujete je sa živim interesom, u nameri da razumete sebe i svet oko vas. Tako, usput, postajete svesni i na koje sve naviknute načine kompromitujete optimalno funkcionisanje psihofizičkih i energetskih sistema.

Dublji interes za jogu se rađa tek kada shvatite njen stvarni značaj kada je u pitanju preusmeravanje na put ispravnog (dharmičnog) življenja. U tom smislu, joga vam služi kao svojevrsna pomoć da se korigujete u svakom pogledu.

Pitanje je, međutim, da li zaista želite promenu, a pogotovo načina na koji gledate i doživljavate stvari? Da li želite da preispitate sopstvene stavove i obrasce ponašanja – jednom rečju, način života?

Ako je odgovor da, onda imate toliko toga da činite kako na joga prostirci, tako i u svakodnevnom životu.

Možete početi tako što ćete:
– kad god se setite, zapažati i prihvatati gde ste stvarno;
– negovati nameru da budete prisutniji i zainteresovaniji za stvari koje se dešavaju u vama, vašim odnosima i neposrednoj okolini;
– podsećati se da ne držite disanje pod kontrolom;
– biti zadovoljniji onim što imate i ne tugovati za onim što nemate;
– biti otvoreni na promenu načina na koji gledate na stvari, ili paradigme života.

Na kraju, možda se zapitate: zašto je realna joga ta koju ću odmah zavoleti i zauvek voleti, ako od mene zahteva toliko posla u radu na sebi? Zato što ćete saznati vrlo brzo, ako ne odmah, da vas realana joga uči, između ostalog, kako da uspostavite optimalne uslove u kojima ćete spontano i bez mučenja biti u stanju da prepoznajete originalnog sebe.

Naučićete da delujete i živite iz stvarnog sebe, što je uslov za totalno životno ispunjenje.

Zato, ne oklevajte u nameri da ispunite suštinski smisao joge.

Želite praktično?

Ako ste posle ovih reči zainteresovani da realnu jogu testirate i u praksi,
Zakažite svoj dolazak na tel: 063 8250 657