Kako da zavolite vežbanje joge na duže staze | Yoga Studio

Kako da zavolite vežbanje joge na duže staze

twitter facebook
05/03/2017 | Peđa Gnjatić

„Joga je putovanje sopstva, kroz sopstvo, do sopstva.“ – Bhagavad Gita

Pre nego što vam otkrijem kako, ajd’ prvo da vidimo zašto treba da zavolite vežbanje joge na duže staze.

Zato što je joga perfektan način koji vam omogućava da naučite kako da:

  • resetujete psihofizičke sisteme tako da ozbiljno smanjite anksioznost i stres iz svakodnevnog života.
  • se osećate komotno i srećno u svom telu-umu i, samim tim, u svakodnevnom zivotu što je preduslov za sticanje uvida u sopstvenu dušu koja je veća i veličanstvenija od vas ko vi mislite da ste.

Pored rečenog, ako želite da vam vežbanje joge postane strasna potreba i uživancija samo po sebi, kao mački protezanje, ovde je kako:

PRVO, SAGLEDAJTE NEOPHODNOST ZA PREVENTIVNIM A NE KOREKTIVNIM DELOVANJEM.

Kao što znate, velika većina ljudi jednostavno ne želi da se bavi preventivnom brigom o sebi. Oni prosto neće da uvide krucijalni značaj čuvene krilatice koja kaže: bolje sprečiti nego lečiti. I tačka.

Pitanje je šta je sa vama? Da li i vi spadate u tu kategoriju?

Ako da, da vas pitam nešto: da li mislite da možete požnjati buduće dobrobiti ako ih ne sejete sada? Naravno, da ne.

Verovatno ste primetili, s obzirom da živimo u jeku informatičke ere u kojoj je – sad već – opsesivno naglašena on-line realnost, da smo počeli ozbiljno da zaboravljamo jednu od najvitalnijih stvari, a to je da uopšte imamo telo ispod glave.

Nije ni čudo što gubimo off-line orjentaciju, telo-disanje-um kordinaciju, prisutnost i, samim tim, instikt za preventivnim delovanjem.

I baš zbog toga, joga i njoj srodna učenja su tu da vam pomognu da stvorite naviku da dominantno živite u celom telu, a ne samo u kori velikog mozga.

Usput, biti stanovnik celog tela je krucijalni preduslov za prevenciju zato što vam omogućava da čujete šta vam govori unutrašnja inteligencija koja kao nezamenljivi ekspert jedina nepogrešivo zna (iz prve ruke) šta se dešava, iz trenutka u trenutak, u vašem telu, emocijama, umu i neposrednoj okolini.

I, što je jednako važno, ta ista i jedina inteligencija zna i šta vam valja preventivno činiti tako da izbegnete buduću komplikaciju i posledičnu patnju.

Stoga, učenje da razlikujete i slušate taj unutrašnji tihi mudri glas je jedno od najvažnijih učenja ne samo na joga prostirci već i u životu.  A to možete jedino onda kada negujete relaksirano i osećajno prisustvo u celom telu.

DRUGO, SHVATITE I PRIMENITE OD STARTA KLJUČNU POENTU VEŽBANJA JOGE.

Uprkos tome što vežbanje joge verovatno povezujete sa svrhom ove ili one psihofizičke korekcije, ili postignućem, znajte da je, ipak, poenta u samom vežbanju kroz koje intuitivno učite kako da:

  1. Se krećete iznutra ka spolja sa nevinim, radoznalim i otvorenim umom.
  2. Uspostavite harmoničnu oscilaciju disanja kroz celo telo.
  3. Se uskladite u odnosu na zemlju, gravitaciju, prostor i vaše trenutne potrebe.
  4. Održite integritet kičme kao pokretne strukture kroz koju dobijate neophodnu podršku za izvođenje svih mogućih pokreta u asanama.
  5. Se otvarate prema direktnom viđenju stvari onakve kakve jesu.
  6. Održavate fizičku i mentalnu vitalnost.
  7. Se uskladite u održivu praksu.

Preliminarni rad koji će vam omogućiti da: a) povežete konce kada su fundamentalni jogički principi u pitanju i b) praktično uskladite svoj sopstveni način praktikovanja sa tim istim principima možete proći na radionici: Pokreni se na krilima disanja.

TREĆE, NAUČITE DA VEŽBATE JOGU U KONTEKSTU STRASNOG UŽIVANJA.

U suštini, strasno uživanje se dešava kao nus produkt direktnog uviđanja da je vaš celokupan život sadržan u ovom trenutku. Da, to je sve što imate na raspolaganju. Ovaj trenutni sekund.

Prema tome, kada to uvidite iz prve ruke – tj. celim telom – vaš um će prirodno naginjati da bude prisutan u radoznalom, opuštenom, radosnom i kreativnom  raspoloženju, kao kod zaigrane dece.

I to je ono što će umu omogućiti da se otelotvori kroz sinhronizaciju sa celim telom. I da, da se na taj način napokon smiri sam od sebe.

Ne treba zaboraviti da tek nakon otelotvorenja i smirenja, um se prirodno otvara. Tako da vaša svesnost može da stekne sveobuhvatnu sliku stvari, što će rezultovati u razuslovljavanju i istinskom razumevanju ko ste vi stvarno i šta je sve ovo što nazivamo život.

Ovo je već, složićete se, odlaženje iznad pukog mačkinog protezanja.

Konačno, to je najstrasnija uživancija koju ćete ikada iskusiti i voleti, zato što ne postoji ništa više što treba vašem srcu i duši.

Sada, kada teoretski znate šta je neophodno da biste (ali stvarno) zavoleli jogu na duže staze, ključno pitanje koje treba najiskrenije da postavite sebi glasi: Šta od toga mogu da primenim sam/a?

Ako shvatite da vam, ipak, treba vetar u leđa u obliku živog usmerenja i podrške od nekoga ko je uspeo da prođe veliki deo procesa transformacije,  saznajte klikom ovde kako vam mogu pomoći.