Home

 

 

 

 

 

 


REALNA JOGA

Joga koju ćete odmah i uvek voleti

„Kada shvatimo da ono prema čemu napredujemo nije neki fizički oblik (ili asana) već unutrašnje prepoznavanje istine ko smo mi stvarno, tada se više nećemo osećati neuspešno ako ne možemo da postignemo zahtevne poze. „Napredna“ praksa je bilo koji pokret koji nas dovodi bliže prepoznavanju našeg istinskog sopstva.“ – Donna FarhiPrimećujete li da ste umorni od bombastičnih obećanja šta će vam sve joga doneti samo ako sledite određenog učitelja ili sistem joge? Da li ste voljni da dovedete u pitanje sopstvena uverenja o jogi koja ste verovatno usvojili kao istinu? Pitate li se koji je to put u moru puteva koji treba da sledite?

Ako je odgovor da, onda...

Dobro došli u realni sazrevajući proces joge koji se ne razlikuje od životnog procesa, osim što je neuporedivo brži i u dosta bezbolniji.


Zašto joga ne deluje

u većini slučajeva?

Pa zato što su stvarne mogućnosti joge vrlo ograničene kada se ista svede na puko – mistično, obično, terapeutsko, sportsko, fizičko, ovakvo onakvo – sredstvo na putu od problematične tačke A do oslobađajuće tačke B

Pa kako onda treba tretirati jogu?

Kada na jogu gledate kao na živu mogućnost da budete radoznalo prisutni i iskreni u čulnom suočavanju sa neposrednom realnošću, poput dece, ona poprima jedan daleko realniji i širi kontekst. Joga doslovno postaje život i život postaje joga.

S tim u vezi, (ovo je sjajna vest) realna joga vas u suštini vodi upravo tu gde ste u svom svakodnevnom životu, daleko od tobožnjih transcendentalnih, ili romantičnih, realnosti.


Sada možda mislite i pitate se: kakav je smisao u tome da budem i ostanem na mestu na kome se trenutno nalazim kada upravo želim promenu, tj. da stignem na neko drugo mesto? Zar nije cilj joge u stizanju na idealnu destinaciju na kojoj me čeka krajnje ispunjenje, mir, ili prosvetljenje?


Kada shvatite da dublje istine o jogi ne leže u oblasti vašeg ličnog ili spiritualnog progresa, koji je negde u budućnosti, već u prirodi i kvalitetu vašeg svakodnevnog odnosa sa sobom, drugima i celokupnim životom, uvidećete šire implikacije koje prevazilaze vašu individualnu priču i, samim tim, bićete spremni da praktikujete na novi originalni način koji će vas kao što Donna Farhi kaže dovesti do tačke prepoznavanja vašeg istinskog sopstva, što je konačna svrha joge.


Kako to izgleda u praksi?

Da biste kroz praksu ispunili esencijalnu svrhu joge, neophodna su pet ključnih faktora, a to su:

STAVLJANJE JOGE U REALNU PERSPEKTIVU

Ovo je prvi i najvažniji korak koji je neophodan ne samo za održavanje živog interesa u praksi, već i za pitanje da li ćete i gde stići baveći se jogom.

Za razliku od asana, ovaj suštinski važan aspekt je nevidiljiv i vrlo suptilan za primećivanje, i baš zbog toga se najčešće dešava da ga totalno previdite, a pogotovo ako jurite buduća postignuća.

Ono što je najvažnije nije to što se dešava, ili će se desiti, kao rezultat vašeg napora, već svesnost prisustva ili unutrašnje tišine odakle sve dolazi i gde se sve na kraju vraća.

Ako čežnjivo gledate za ciljem, to očito govori da ste jogu stavili u buduću umesto u realnu – sada/ovde – perspektivu.
Najlakše je da mislite i verujete da je jogička perspektiva usmerena na budućnost i očekivanje da se desi sve to što mislite da se ne dešava sada i ovde. Ali je zato najteže da uspostavite, a pogotovo da održite, od samog početka, originalni stav i kontekst – tj. realnu perspektivu. To što je najteže ne znači da je komplikovano i da zbog toga treba da idete nekim drugim zaobilaznim putem.

Stvar je u tome da najvažnije stvari, kao što je ovaj prvi faktor, ne možete da imate kao cilj kome ćete da težite, jer cilj je sam put do cilja. I drugo, bez realne perspektive nema ni živog interesa i radoznalosti, što onemogućava empirijsko istraživanje, bez čega joga postaje mrtav leš bez živosti, svežine i kreativnih kvaliteta.

Elem, kada stavite jogu u realnu perspektivu više je nećete videti i doživljavati kao tamo neku tuđu –hinduističku, američku itd. – jogu. Bez obzira kojem stilu joga pripadala, to će biti krajnje intiman i sveti čin i igra vašeg telo-uma.

UŽIVANJE

Jedan od ključnih ciljeva joge je da se ponovo povežete i uspostavite u stanju uživanja kao nekada kad ste bili mali.

Uživanje je nasmejani i entuzijastični kvalitet bića koji negujete tako što mu dozvoljavate da prosto dođe do izražaja kroz nevinu fasciniranost ili začuđenost samom činjenicom da se život dešava sada / ovde, i da ste vi taj život.

Kada u tom kontekstu vežbate jogu umesto u kontekstu borbe i osećaja da vam nešto fali moći ćete i želeti da održite živi interes i u ostatku života, a ne samo za vreme joga prakse.

Kao što vidite, uživanje nije rezultat mukotrpnog ulaganja znoja na joga prostirci. To ne zavisi, na svu sreću, od vaše sposobnosti da izvedete zahtevne poze sa matematičkom preciznošću, kao što se preferira u nekim sistemima, ali zato i te kako zavisi sa kojim unutrašnjim stavom, kvalitetom prisustva i naporom pristupate jogi.

KREATIVNOST

Tamo gde je realna perspektiva, tamo je i realno uživanje, strast i kreativnost.

To je prirodni sukcesivni pokret kreativne sile (prane) u svom samoizražavanju kroz vas. Kreativnost u jogi se ne odnosi na to šta radite, već kako to radite i sa kojim unutrašnjim stavom. Stoga, kreativnost proizilazi iz otvorenog i fleksibilnog uma, što je suprotnost sistemskom vežbanju u kome je sve unapred zacrtano.

Kada ste kreativni, potpuno ste prisutni u stanju jednostavnog, radoznalog, relaksiranog i zadovoljnog uma. To je stanje u kome niste zavisni od tračnica tradicionalnog ili modernog sistema.

Da bi kreativnost mogla da procveta na vašoj joga prostirci, treba da naučite da se uskladite sa dimenzijom otvorenog ili prirodnog uma – unutrašnjom tišinom – umesto sa umom koji je uslovljen kroz hvatanje za akumulirano znanje - tj. poznato.

DUBLJE PREPUŠTANJE

Ovo je tačka u kojoj se stvarno lome koplja. Dublje prepuštanje osim što balansira držanje ili kontrolu, isto tako čini da joga teče i omogućava vam da dublje sagledate gde ste, šta ste i šta (ne) treba da radite, što i jeste cilj joge.

Dublje prepuštanje je ključni kriterijum da li će joga delovati transformativno ili ne. Najlakše je doći na joga prostirku s namerom da dovedete stvari u red uz pomoć kontrole, tj. sile, a najteže je svakako (o)pustiti se, pa to bilo i delić sekunde. Odgovor zašto je tako, nije težak.

Ako se dublje prepustite sve bi moglo da se raspadne u paramparčad i tek tad nećete uspeti da ostvarite sve to u šta verujete. To je ono što vam strah govori. Otud, dublje prepuštanje je vrlo kritično jer neizostavno uključuje suočavanje sa duboko ukorenjenim strahovima, između ostalog.

Bez obzira što instinktivno i intuitivno znate da je upravo to ono što će učiniti da se pokrene progresivni proces promene, dublje puštanje je nesumnjivo poslednja stvar u životu koju ćete reskirati da dopustimo sebi. A opet, baš to je mesto u kome klupko od uslovljenog uma počinje da se raspetljava. To je dimenzija u kojoj su istinska meditacija i sloboda mogući. Jednom rečju, tu joga (ili poza) tek počinje.

ŽIVLJENJE JOGE

Življenje joge započinje na joga prostirci. To je mesto gde sabirate pažnju i posvećujete je sa živim interesom nameri da razumete sebe i svet oko vas. Tako, usput, postajete svesni i na koje sve naviknute (nesvesne) načine kompromitujete optimalno funkcionisanje psihofizičkih i energetskih sistema.

Dublji interes za jogu se rađa tek kada shvatite njen stvarni značaj kada je u pitanju preusmeravanje na put ispravnog (dharmičnog) življenja.

U tom smislu, joga vam služi kao svojevrsna pomoć da se korigujete u svakom pogledu.

Pitanje je da li zaista želite promenu, a pogotovo načina na koji gledate i doživljavate stvari? Da li želite da preispitate sopstvene stavove i obrasce ponašanja – jednom rečju, način života? Ako je odgovor da, onda imate toliko toga šta da radite kako na joga prostirci, tako i u svakodnevnom životu. Biti svestan toga je milost

U svakodnevnici, kao i na joga prostirci, možete početi tako što ćete:

1. zapažati i prihvatati gde ste stvarno kad god se setite,
2. negovati nameru da budete prisutniji i zainteresovaniji za stvari koje se dešavaju u vama, vašim odnosima i neposrednoj okolini,
3. podsećati se da ne držite disanje pod kontrolom,
4. biti zadovoljniji onim što imate i ne tugovati za onim što nemate,
5. biti otvoreni na promenu načina na koji gledate na stvari, ili paradigme života, itd.

Na kraju, možda se zapitate: zašto je realna joga ta koju ću odmah i uvek voleti ako od mene zahteva da prođem kroz vatru transformacije na putu istinskog odrastanja?

Zato što ćete saznati vrlo brzo, ako ne odmah, da vas realana joga uči, između ostalog, kako da uspostavite uslove u kojima ćete spontano i bez mučenja biti u stanju da prepoznajete originalnog sebe.

I ne samo to,

Naučićete da delujete i živite iz stvarnog sebe, što je uslov za totalno životno ispunjenje.

ŽELITE PRAKTIČNO?

Ako ste posle ovih reči i dalje živo zainteresovani da realnu jogu testirate i u praksi, iskoristite besplatno i to odmah promo vežanje nedelju dana sa Peđom.

Zakažite svoj dolazak na tel: 063 8250 657

ili putem e-maila: kontakt@shivashakti.rs

[ vrh stranice ]

 

 

 

 

 

 

 
Joga s Peđom   Za trudnice i mame   Kursevi   Termini   Joga intenziv   Galerija   Riznica   Shop   Home  Misija   Kontakt

 

Grčića Milenka 63a, Beograd
063 8 250 657 - Peđa
069 1 593 855 - Mirjana
e-mail: kontakt@shivashakti.rs

© 2016 SHIVA SHAKTI
web design >
deoposla.com